5+1 egy jó film nem(!) csak karácsonyra!

Filmezz okosan!

Filmezni mindenki szeret. Csak nem mindenki egyforma intenzitással. Ellenben vannak az évnek bizonyos időszakai, amikor a legjobb meneküli útvonal egy film maraton.

Esetemben például, mert hiába költöztem a trópusokra, mégis szakadó esőben élvezhetem a szeretet ünnepének közeledését. (Azért remélem, hogy a karácsonyt már a fehér homokos tengerparton fogom tölteni a pálmafák árnyékában.)

Na, de nézzük, hogy mi az, amivel elfoglalhatod magad, ha már beütött a bejgli-töltkáposzta-halászlé kombó és aludni nem tudsz.

1. Ha motivációra vágysz: Terepfutás

Ez az a film, aminek a címe alapján nagyjából ember alig van, aki hajlandó lenne leülni elé. Sajnos nincs mit szépíteni rajta, nagyon elfuserálták az eredeti címét és a fordítók a magyart is.

Ugyanakkor a sztori – ami igaz történet – valami elképesztően motiváló. Végig izgalmas, hamar belekerülsz a történetben és szinte a bőrödön érzed az Amerikában élő mexikói kamaszok szenvedéseit.

2. Ha nevetni és nosztalgiázni akarsz: Négy esküvő és egy temetés

Valószínűleg ember nincs a Földön, aki ne látta volna Hugh Grant és Andy Macdowell végtelenül bájos és vicces szerelembeesésének történetét. A köztes időben adódik pár esküvő, és egy fájdalmas haláleset is. A film úgy szórakoztató, hogy közben a csontodig hatol az érzés, hogy az ember alapvetően társaslény. Ha valamilyen úton módon még nem láttad volna, akkor kötelező! Ha meg láttad már, akkor úgyis tudod, hogy ez az a film, amit bármikor jó újranézni.

Ps.: Azt hiszem 1996-ban láttam először és azóta úgy évente legalább tízszer… hűhaa az mennyi is? 😀

3. Ha érezni akarod az élet ízét: Út a vadonba

A legtöbben tudjuk, hogy milyen egy kőkemény gyerekkorból felnőtté válni. Ez pont annyira előny, mint amennyire hátrány is. Az viszont elvitathatatlan, hogy egy sanyarú sorsú gyerek – legyen az anyagi vagy lelki értelembe vett sanyarúság – megtanul küzdeni. Továbbmenetelni akkor is, amikor más már régen feladta volna. Ez a film pedig pont ezt a – spoiler: tragédiával végződő – sorsot járja be. Azért van benne rengeteg kaland, és persze jó adag szembenézés. Leginkább önmagaddal.

Naná, hogy ez is igaz történet alapján készült.

4. Ha fejleszteni akarod az agytekervényeidet: The Game Changers

Ugyan dokumentum film kategóriába sorolandó, de egy percig se ülj fel ennek. Ez egy kicsit sem az a fajta végtelenül unalmas, szinte nézhetetlen fajta. Ez kérlek szépen izgalmas, eseménydús és oda fog szögezni a képernyőhöz. Nem mellesleg szerepel benne Arnold Schwarzenegger és a világ egyik legjobb ultrafutója, Scott Jurek is. Nyilván nekem óriási kedvenc.

5. Ha újra akarsz hinni a NAGY Ő-ben: Mielőtt felkel a Nap

Alapvetően szkeptikusan nyilatkozom a nagy „Love Story”-nak beállított filmekről, de azért van 1-2 kivétel. Nos a francia lány és az amerikai fiú párosa pont ilyen. Imádnivalóak, fiatalok és még hisznek az élet alapvető jóságában. A nagy fair play életérzésben. Ha benned ez kiveszőben lenne, akkor érdemes megnéznéd. Viszont a film második és harmadik részével már óvatosan. Mert főleg a harmadikban már könyörtelenül kiderül, hogy az élet tényleg nem habostorta. De legalább vannak szép pillanatai.

És a plusz egy: Segélykiáltás egy kínai munkatáborból

Ez az a film, ami semmilyen szempontból nem karácsonyi hangulatú. Nincs benne negédesen mosolygó kisgyerek és giccsesen ragyogó karácsonyfa sem. Viszont van benne emberség, tragédia és a végén hatalmas feloldozás is.

Tudod csupán mi kellett hozzá? BÁTORSÁG! „Csak” annyi kellett hozzá, hogy az amerikai nagyáruházban vásárolt, majd megtalált papírfecnit komolyan vegye az, akinek a kezébe került.

És tudod mit tett ezzel?

Életeket mentett. Sok-sok ártatlan ember életét mentette meg vele.

Azzal pedig, ha te is megnézed ezt a filmet, részese lehet a csodának, amit úgy hívnak: felebaráti szeretet. Az igazi. Nem az, amelyiket beszennyezett a pénzközpontú vallás.

Filmezzetek úgy, hogy az előnyötökre váljon a rászánt idő!

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3