• Home  / 
  • Mexikó
  •  /  Szerelembe esés a Holtak útján

Szerelembe esés a Holtak útján

Mexikótól az emberek többsége retteg. Azt most ne boncolgassuk, hogy alappal vagy alaptalanul. Pro-és kontra a végtelenségig lehetne ezen vitatkozni. Tök feleslegesen.

Mert egy a lényeg: Mexikó csodás. A maga vélt vagy valós veszélyeivel együtt.

Mégis a legcsodásabb benne, hogy hatalmas és telis-tele van szebbnél szebb látnivalókkal.

Köztük olyan lenyűgöző helyekkel, mint a világörökség részét képező Teotihuacan.

Azért csak kihúzza magát az ember, ha nem Nap-piramis előtt pózolhat, hát nem? 🙂

Talán már mondanom sem kell, hogy nem tartozom azon utazók közé, aki rajongó imádattal járná be a „hivatalos” turistalátványosságokat. Mégis akad egy-egy, ami valamiért hívogat.

Nos, a Teotihuacan is ilyen volt. Habár kaotikus egy reggelre sikerült a látogatásom a napja, ez mit sem vont le abból az élményből, ami ott ért.

Elképesztően nehéz szavakba önteni, hogy milyen is megérkezni a helyszínre. A helyre, amely megannyi rejtélyt rejt. Már maga az út is misztikus, ahogy – magyar alföldi gyereknek pláne – kaktusz ültetvények mellett autózol el, sziklás hegyekkel tarkított úton. Legalábbis, ha Puebla felől az autópályán érkezel a piramisokhoz.

Aztán, ha odaérsz, akkor potom 75 pesóért – cirka 1200 Ft – körbejárhatod, az amúgy nem éppen kicsi területet.

A helyet, amelynek a pontos kialakulásáról csak nagyon keveset tudnak a történészek is. Annyi biztos, hogy a mai nevét – Teotihuacán – az aztékoktól kapta.

Jelentése: az Istenek születésének helye. Fénykorában (i.sz. 450 körül) legalább kétszázezer lakosa volt.

A terület két igazán kiemelkedő látványossága a Nap-és a Hold piramis, és persze az őket összekötő Holtak útja. Egy monda szerint itt vetette “tűzkályhába” magát két isten, hogy a világot addig uraló sötétség helyett a Nap és a Hold világítsabe az eget. Vagyis itt született a Nap és a Hold.

Ha igaz, ha nem, az bizonyos, hogy lenyűgöző energiája van az egész területnek. És hidd el, ehhez egyáltalán nem kell spirituális vagy semmilyen beállítottságúnak sem lenned.

A Holtak útja. És a Nap-piramis a bal sarokban.

Egyszerűen csak megérkezel, elkezdesz sétálgatni a kaktuszok és agávék övezte szegélyen, és szépen lassan belefeledkezel a feltehetően több ezer éves misztikumba.

Például, hogy a város a Naprendszert ábrázolja a Holddal és a Nappal, a Holtak útja pedig a Tejút.

Maga a Holtak útja egy 2,3 kilométer hosszú, 40 méter széles út. A terep 30 méteres emelkedését lépcsők hidalják át, hogy végül a 42 méter magas négylépcsős Hold-piramishoz jusson el a látogató. Mivel a város lakóinak rendkívül magas szintű csillagászati ismeretei lehettek, egyes legendák szerint a Holtak útja földönkívüliek leszállópálya volt.

Egyébiránt pedig amaga korában ez volt Mezoamerika legnagyobb kereskedelmi központja.

És hát persze nem mehetünk el , a vérfürdő mellett. Vagyis a mai ésszel megbotránkoztató hiedelem világ mellett, amely áthatotta a teotihuacani lakosság életét.Hiszen ez is a kultúra része volt.

Tippek a világ egyik legcsodásabb helyéhez:

  • Minimum legyen rá 3 órád, amit nyugiban el tudsz tölteni a piramisoknál. De, ha enni-inni is akarsz a környéken, akkor még 3 jól fog jönni.
  • Sapka és fényvédő télen-nyáron kötelező felszerelés! Komolyan!
  • Mexikóvárosból és Pueblából is elérhető autóstávra van.
  • Ha mélységeiben érdekelnek a háttérinfók, akkor ne sajnáld a pénzt egy jó idegenvezetőre. Mondjuk a Pink Dreams Tours-os lányok személyében. Viccesek, okosak, és tutira ne fognak csalódást okozni.

Helyszín: A Nap-piramis teteje. A távolban pedig a csodás Hold-piramis tündököl.

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3