• Home  / 
  • USA
  •  /  Key West az időtlenségbe csomagolt trópusi paradicsom!

Key West az időtlenségbe csomagolt trópusi paradicsom!

Valamiért sokak fejében úgy él a kép, hogy Key West csak egy ugrásra van Miamitól… pedig alaphangon is 4-5 órás utazásra kell számítani. De lehet jóval több is, ha kikapsz valami őrületes dugót.

Figyelem! Bár az útszakasz „alkalmas” lenne száguldozásra, nem érdemes, mert rendőrök hada szeret méricskélni az amúgy szinte teljesen egyenes útvonalon.

Úton Key Westre!

Az persze kétségtelen, hogy megéri Key Westre elautózni!

Hogy miért?

Mert Key West felér egy időkapszulával

Megérkezel és rájössz, hogy az élet szép, lassú, barátságos és csak úgy szimplán imádnivaló. Aztán majd, amikor elhagyod az amúgy csupán 25.000 lelket számláló helységet, akkor még azt is felfogod, hogy időutazáson vettél részt.

Nem érted?

Elmagyarázom:

Itt még divat beszélgetni.

Igen, bizony. Simán leszólítanak idegenek és könnyed csevejbe elegyednek veled. Elsőre furcsa lesz. Szokatlan, és talán még ijesztő is. De a jót könnyű megszokni! Úgyhogy nem kell aggódni, mert menni fog.

Naplemente.

Ezt mondjuk nem kell sokat magyarázni. Key Westen híresen szép a naplemente, de az igazán nagy élmény benne, hogy ez egy közösségi esemény. A közeledtével megtelik a part és gyakorlatilag olyan életérzés alakul ki, mintha a világ legnagyobb és megismételhetetlen csodájára váltottál volna jegyet. (Mondjuk minden naplemente más, vagyis nem olyan elrugaszkodott ez.)

Extra tipp: Van egy fantasztikus bár – Sunset Pier – ahonnan koktélt szürcsölgetve mozizhatod végig a naplemente attrakcióját. Viszont ide foglalni kell, mert szinte mindig tömve van.

 

Házak

Vagyis, hogy pontosak legyünk, azok a semmihez sem hasonlítható verandás házak, amelyek igazi különleges atmoszférát varázsolnak a szigetre. A legnagyobb sztár nyilván Ernest „Papa” Hemingway egykori lakhelye, de a többi között is akad elég sok díjnyertes.

 

Tyúkok és kakasok – SZABADON

Nem csak a szám járt, tényleg szabadon sétálgatnak…

Hát ha valami, akkor ez aztán végképp vissza fog vinni az időben. Nem vicc, tényleg, szabadon kószálnak a tyúkok és a kakasok. És senki, de senki nem akarja sem bántani, sem megenni őket. Az ok pedig prózaibb, mint gondolnád:

Védettek. A korrektséghez hozzátartozik, hogy minden a szigeten fellelhető madár védett, és bizony ők nem tesznek különbséget szárnyas és szárnyas között.

Az pedig, hogy szabadon kószálnak az annak tudható be, hogy egykoron rengeteg kubai menekült ide a háború elől, és jó szokásukhoz híven tartottak baromfit. Később, amikor lehetőségük lett hazatérni, akkor a ház körüli kapirgálókat sorsukra hagyták. A törvény értelmében pedig védettek. Tehát így lettek ők ikonikus színfoltjai Key Westnek.

Azt hiszem a kedvcsináló meg is volt.

Amit pedig semmiképpen sem szabad kihagyni:

A Hemingway-ház! Az egy dolog, hogy maga az épület lenyűgöző, DE (és most jön a lényeg) telis-tele van macskákkal!! Szóval macskarajongóknak kötelező.

Egyébiránt a ház már hajdanán is különlegesnek számított a fürdőszobájával, és az elképesztő összegből épített úszómedencéjével. Nem is beszélve arról, hogy rengeteg relikviát őriznek itt, amelyeket mind megcsodálhatunk. Köztük Hemingway írógépét, könyvespolcát, azon könyvekkel, amiket ő maga olvasott.

Az meg már csak hab a tortán, hogy 1931 és 1939 között itt írta meg mára klasszikussá volt alkotásait, mint a Kilimandzsáró hava, a Francis Macomber rövid boldogsága, Gazdagok és szegények, és a saját afrikai kalandjait leíró elbeszélését, az Afrikai vadásznaplót is.

Ha kicsit is kedveled az irodalmat, az időutazást, a régiségeket és persze a macskákat, akkor erre a programra nyugodtan rászánhatsz pár órát. Nem mellesleg igazán szívet melengető élmény ücsörögni a kertben.

Ha mindez megvan, akkor meg jöhet egy jó kajálás a Sloppy Joe Barban, a szintén Hemingwayhez köthető helyen. A mára önálló márkaként működő vendéglátóegységet annak idején maga az írófejedelem nevezte el, a Havannában található eredeti bár után. És azt sem árt tudni, hogy az USA-ban itt található az egységnyi helyre eső legtöbb bár, számszerűsítve: 360.

A Hemingway által elnevezett híres bár!

 

Tipp:

– Key Westet ne hagyd ki, ha Floridában jársz! De készülj fel rá, hogy a szállások ára egészen horrorisztikus tud lenni.

 

Extra tipp:

– Airbnb – és azon belül is a szoba opció, hiszen úgyis csak aludni mész oda.

– Teknős kórház – gyerekekkel különösen jó élmény lehet. Ráadásul premierplánban látható, hogy mi történik az élővilággal az ember felelőtlen életmódja miatt.

-Ha teheted ne csak Key Westre menj, hanem előtte is állj meg az út során.

– És persze NE felejtsd el, hogy trópusi szigeten vagy, amelynek azért lehetnek árnyoldalai is. 😉

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3