• Home  / 
  • USA
  •  /  San Diego egy mesevilág gonosz manók nélkül!

San Diego egy mesevilág gonosz manók nélkül!

San Diego korántsem olyan népszerű, mint Los Angeles. Pedig bőven van látnivalója, homokos-és sziklás tengerpartja, gazdag és szegény negyede, felhőkarcolói és nem mellesleg elképesztően gazdag növény- és állatvilága.

Szóval már ennyiből meggyőztelek? Nem?

Akkor folytatom.

Bevallom nekem nem volt annyira evidens, hogy el kell menni San Diegóba. Ugyanis, ha valami úton módon Kaliforniába keveredtem, akkor sokkal, de sokkal jobban vonzott annál Los Angeles (leginkább Santa Monica), minthogy onnan kitegyem a lábam. Ezért aztán évek óta csak halasztódott ez a San Diegó-i kiruccanás.

Pedig, ha tudtam volna, hogy San Diegó egy MESEVILÁG, akkor már jóval hamarabb leautóztam volna azt a 200km-es távot, ami elválasztja LA-től. Gyakorlatilag egy Pécs-Budapest táv.

Tipp: Ha az út során szeretnél látni is valamit, akkor felejtsd el az autópályát. Az 1-es út remekül járható, és általában jóval kisebb rajta a forgalom, mint a pályán. És az sem baj, ha nem a klasszikus csúcsforgalom idején indulsz útnak.

Már maga az út is fenomenális a Csendes-óceán partján. Érdemes rá időt szánni, hogy egy-egy helyen kicsit elidőzhess. Nem mellesleg remek naplementét nézős helyeket is találhatsz.

A város egyik legjobb tulajdonsága, hogy amerikai nagyvárosi léptékkel mérve kiemelkedő a közbiztonsága. Ezért aztán nagyon nem lehet mellélőni szállás ügyben sem.

Tipp: California Suites Hotel
  • Nekem nagyon bejött ez az útszéli hotel. A nevezetességek könnyen elérhetőek, az ára kiváló és meleg a jacuzzi.
  • Airbnb-n is nagyon jó szállásokat lehet találni. Itt az volt a legjobb, hogy közel volt a part és reggelente a saját kotyogós kávémmal ébredhettem.

A szuper kedves, segítőkész és mindenre megoldást találó, Airbnb szállásadónk, Josh.

Nyilván mindenki mást preferál szállás tekintetében. Nálam egyik fontos szempont, hogy közel legyen valami izgalmas futós helyszín. Lehetőleg tengerparttal. Erre az airbnb-n motel áron talált szállásunk remekül megfelelt. Mert azért legyünk őszinték jók azok a nevezetességek, de nem sok bizsergetőbb érzés van annál, mint egy „szürke” hétfő reggelen futócuccban elvegyülni a helyiekkel.

Amit semmiképpen se hagyj ki:

La Jolla – ami spanyolul annyit tesz: az ékszerdoboz

Valójában az. Egy igazi ékszerdoboz. Olyan, mintha belépnél egy másik dimenzióba, ahol fókák, pelikánok, mókusok és szörfösök között sétálgatnál. Mondjuk a fókákkal nem lehet szelfizni (gyengébbek kedvéért ki van írva), de egész közelről lehet őket szemügyre venni.

Aki bátor, az saját felelősségre még sétálgathat is mellettük, mert bizony a képen három fóka is van!

Hatalmas élmény. Olyan, mintha egyszer csak belekerülni egy valódi természetfilmbe.

Az Old Town – az óváros

Elképesztő élmény kicsiknek nagyoknak, ahogy megelevenedik a múlt egy szelete. Lévén, hogy a térséget mexikóiak népesítették be, elég intenzíven érezhető a hatásuk is. Ami kifejezetten jót tesz a helynek.

  • Extra 1: Kevesen tudják, de San Diegó első seriffje magyar volt. Egy bizonyos Haraszthy Ágoston. Úgyhogy keressétek meg az irodáját és fotózkodjatok a viaszbábú másával, mert méltán büszkék lehetünk rá.

  • Extra 2: Ha pedig kiélvezkedtetek a történelem bájos színpadán, akkor vessétek bele magatokat a vásárlásba, és keressétek meg Zsuzsanna ékszerboltját. Mert, hát hogyne lenne itt is magyar. Fenomenális ezüstékszereket találhatsz nála, igazán kedvező áron.
Waterfront Park

A hely, ahova el kell menni. Főleg, ha férfi és vagy fiú gyermek is van a csapatban. Van minden, ami számukra maga az álom. Hajók, tengeralattjárók, kincsesládák és talán még eltévedt kalózok is. 😉

Coronado – ahol Marilyn Monroenak érezheted magad!

Ez az a hely, ahol már nem árt vigyázni, hogy nehogy a mexikói oldalon találd magad. Persze csak viccelek. Tény, hogy már maga a város is, de ez a rész meg főként közel fekszik a mexikói határhoz, ami erőteljesen érezteti is a hatását. Folyamatosan lehet hallani, látni, érzékelni a latino beütést. Ad egy alap hangulatot a térségnek.

Szóval a délen fekvő Coronado-félsziget úgy öt évtizeddel repít vissza a múltba. Legalább addig, hogy simán beleképzeld magad a Van, aki forrón szereti film (főszerepben Marilyn Monroe – van, aki nem látta?) díszletei közé.

A városra alapvetően igaz, hogy izgalmas és tele van érdekességekkel. Kezdve a parkolással, amire sok helyen csak annyi van kiírva, hogy x ideig ingyenes. Ellenben senki nem ellenőrzi, hogy addig állsz-e ott. Vagyis addig parkolsz ingyen, ameddig jól esik. (Azért ne azokon a helyeken felejtsd ott a kocsit, ahol 15 perc van feltüntetve.)

A legjobb, ha keveset tervezel és sokat hagyatkozol a spontaneitásodra. Hidd el, hogy így lesz igazán élvezetes elmerülni a La Jolla elképesztően pompás negyedében, a belvárosban vagy éppen a Mission Beach-en.

És, amiről nem beszélünk:

Népszerű ugyan nem leszek vele, de nem is ez a célom. Bár öröm lenne, ha végre az emberiség megtanulná, hogy más kárára nem örömködhet. Legyen az állatkert vagy delfinárium. Ezért aztán hiába hirdetik úton-útfélen, hogy milyen csodásak ezen létesítmények, velem a józan ész azt mondatja, hogy ezen állatok oda be vannak zárva. Vagyis a természetes körülményeikből kiszakítva, a családjuktól elválasztva, az ember mohó kíváncsiságának kielégítésére senyvednek egy pindurka térben. Hát köszönöm szépen, de én ebből nem kérek. Mert soha ne feledd, hogy a pénzeddel szavazol!

San Diegóban az a jó, hogy rengeteg állatot megcsodálhatsz a saját élőhelyén ingyen vagy nagyon jutányos áron, anélkül hogy szenvedést okoznál nekik.

Mondjuk elmehetsz delfineket nézni ezzel a társasággal, akik garantálják, hogy látni is fogsz delfineket. Tapasztalatból mondhatom, hogy be is tarják az ígéretüket.

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3