• Home  / 
  • USA
  •  /  Los Angeles nem egy világváros, hanem életérzés!

Los Angeles nem egy világváros, hanem életérzés!

Los Angeles igazi metropolis, annak minden szépségével és kellemetlenségével együtt. A helyieknek és menőknek: csak L.A.

Habcsókos, megfoghatatlan és felejthetetlen.

Mini történelem:

Az Amerikai Egyesült Államok második legnagyobb városa, amit hivatalosan 1850. április 4-én alapítottak, és akkoriban a lakosság mintegy 1610 főt jelentett. Azóta kicsit megváltoztak a viszonyok. 😉

L.A-ben számos olyan nevezetesség akad, amelyeket igen jól ismerhetsz. A legtöbb amerikai filmben, ha nem is teljes egészében, de tutira felbukkan. Az ott töltött időben az egyik legcsodálatosabb, amikor rádöbbensz, hogy minden pont olyan, mint a filmekben. A kereszteződések, a kávézók, az éttermek, a reptér, de még a mellékhelyiségek is. Pont, mintha csak belecsöppentél volna valamelyik kedvenc sorozatodba.

Ha már L.A., akkor mi az, ami mindenkinek beugrik?

Persze, a Hollywood tábla. Jelentem tényleg létezik, nem olyan nagy, és nem is olyan könnyű megtalálni, de teljes mértékig valóságos.

És, ha már Hollywood, akkor a hírességek sétánya sem maradhat ki. A sétány, amely valójában utcaszakaszokat foglal magába, Los Angeles Hollywood negyedében, a Hollywood Boulevardon található. Az első csillagot 1960. április 12-én adták át, Joanne Woodwardnak. Nem tudom, hogy ki tudja ki nem, de a hírességek vagy rajongóik igen borsos árat fizetnek a csillagokért. A negyed nem olyan előkelő, mint azt gondolnánk, de igen jó buli megkeresni a kedvenceinket!

A legnagyobb kedvenc, Frank Sinatra.

A Beverly Hills-i Rodeo drive, a divatrajongók igazi mekkája. De azoknak is érdemes ellátogatni a környékre, akik szeretik az építészetet, a látványos épületeket. Halkan jegyem meg, hogy igazi nagyvilági életérzést áraszt. A Rodeo drive-on minden jelentősebb divatház képviselteti magát. Ha akarjuk végig látogathatjuk az összeset. Külön plusz pont az amerikaiknak, hogy mindenkit potenciális vevőként kezelnek, függetlenül a testőrei számától. A negyed egyetlen szépséghibája, hogy a parkolás borzalmasan drága, ezért érdemes előre megtervezni, hogy mit akarsz megnézni, és mennyi időt szánsz rá.

Tipp: Ha éppen valaki kiáll a helyéről, akkor állj be oda gyorsan, mert lehet, hogy előre kifizetett 1 egész órát, ami neked pont kapóra jön.

Beverly Hillshez már közel van az óceán part, és Santa Monica, amely még szintén Los Angeleshez tartozik.

Santa Monica felülnézetből.

Baywatch, meg van még? A part, a tornyok, a homok és az óceán? Pont olyan, mint a filmben. Minden. Van partiőrség és baywatch fiúk (lányokat nem láttam) az a gyanúm, hogy őket főként a film sikere miatt szerződtették. De ez csak gyanú, mert szinte mindig szezonon kívüli időszakban járok a környéken.

Innen átsétálhatsz Venice Beachre, ha egy kis hippi életérzésre vágysz. Vagy tekerhetsz. Biciklivel. De akár egy spanglit is, ha arra vágynál, mivel legális. Mondjuk szerintem maga a feelingtől, meg a felfoghatatlan valóságtól, a ténytől, hogy LOS ANGELESben vagy simán be lehet állni. Nem kell oda semmi tudatmódosító.

A Los Angeles-i lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Minden van, ami szem-szájnak ingere, de nem csömör, és nem tolakodó. Mindenki annyit, és akkora szeletet vesz, amennyi jól esik neki.

Tanácsok, amiket célszerű megfogadni:
  • Készíts útitervet! Ez pocsékul hangzik tőlem, mert imádom a spontán helyzeteket, de Los Angeles túl nagy ahhoz, hogy ne tudd, hogy mit és mikor akarsz megnézni.
  • Válts szállást! Eszméletlen mennyiségű időt megspórolhatsz, ha előre kitalálod, hogy mit akarsz megnézni, bejárod a környéket, és átcuccolsz egy másik város részbe.
  • Döntsd el, hogy autót bérelsz vagy überezel. Mert tömegközlekedés, mint olyan nem nagyon van, de legalábbis kiszámíthatatlan.
  • Ne félj a motelektől (inn), mert tök jók vannak L.A.-ben. (Extra tipp: Jolly Roger, Marina del Ray – még soha nem csalódtam benne, és a jacuzzi felülmúlhatatlan!)
  • Ha Santa Monicán jársz, akkor feltétlenül ülj be egy kávéra és sütire az Urth Cafébe. 😉 (Egyrészt, mert hangulatos, másrészt mert magyar hírességekkel is összefuthatsz.)
  • Ha csak kevés időd van a városra, akkor ne akarj mindent egyszerre látni.
  • Ha nem muszáj, ne a belvárosban szállj meg, mert az nem igazán jó környék. De, ha spórolnod kell, akkor érdemes fontolóra venni, mert olcsó, de szinte minden igazi látványosságtól távol van.

 

Ha elakadtál az utad szervezésében vagy kérdésed lenne, akkor keress bátran! 😉

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3