• Home  / 
  • USA
  •  /  Milliók vágyálma: New York City

Milliók vágyálma: New York City

Avagy a város, ami soha nem alszik.

Alá tudom támasztani, hogy ez nem fedi a valóságot. Nem mondom, hogy minden éjjel mély álomba szenderül már sötétedéskor,mert ez nem lenne igaz. De még pirkadat előtt, ha rövid időre is, azért valamelyest elbóbiskol. Mindenesetre azt meg kell hagyni, hogy jól bírja a strapát!

A várost még holland telepesek alapították, azonban hamar az angolok kezére került. Mára pedig a világ egyik legjelentősebb nagyvárosa. Milliók vágyainak megtestesítője és turisták közkedvelt célpontja.

Az a fajta város, amit a legtöbben egyszer az életben mindenképpen látni szeretnénk.

Nos én abban a szerencsében részesültem, hogy már jó párszor átélhettem a megmagyarázhatatlan varázsát, az amúgy igen csak szagos városnak. Ha nem rózsaszín szemüvegen keresztül akarnám nézni, akkor azt mondanám, hogy New York City és legfőképpen Manhattan egy koszos, bűzös nagyváros tele rohanó kétlábúakkal és folyton dudáló sárga taxikkal. De én szeretem a rózsaszín szemüvegeket. Ellenben utálom az átlagos rohanós turisztikai céllal tett városlátogatásokat. Borsódzik a hátam a sorban állástól és kötelező látványosságoktól. Így, aki ilyen jellegű felsorolásra vágyik azt sajnos el kell keserítenem, mert ez a cikk nem ezeket fogja sorjázni. Ellenben bloggerek hada megtette ezt már helyettem.

Maga a város öt nagy kerületre oszlik (Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island és Manhattan), de az átlag turista soha, de soha nem teszi ki a lábát Manhattanből. Elég prózai okok rejlenek ezek mögött. Egyrészt bőven akad itt is látnivaló, másrészt nagyjából ez az amit látunk a filmekben. Így számunkra Manhattan egyenlő a New York élménnyel.

Bár csak halkan jegyezném meg, hogy a toronyházak fényeit a Brooklyn-hídon átsétálva a túlpartról érdemes megcsodálni. Szóval legalább egyszer érdemes elhagyni Manhattant. Egészen közel lehet menni a folyóhoz és hatalmas kavicsokon ücsörögve úgy két-háromszáz turista társaságában, akár könnyed italt kortyolgatva lehet várakozni a fények kigyulladására. Giccsesen hangzik, de bámulatos élmény.

Hasonló csodákat tartogat a Central Park is. Viszont csak úgy átrohanva nem mutatja meg az igazi arcát. Óriási és egyben döbbenetes, ahogy elterül a város közepén. Természetesen lehet csónakázni a tavon, és még ebédelni is az étteremben, ahol egykor a Szex és New York Carrieje és Mr. Bigje randizott, majd váratlanul (de oly romantikusan) a tóba pottyantak.

A park egyébként már magától attól a ténytől misztikus, hogy még az egyik oldalát a Park avenue határolja (gondolom senkinek nem kell bemutatni a híresen gazdagok lakhelyét) addig a másik oldalát Harlem. Bár ez utóbbiból a szelídebb fele.

Egyébiránt Harlem már korántsem olyan megátalkodottan veszélyes, mint valaha volt, de sötétedés után nem tanácsos kószálni arra felé. Ugyanakkor napközben mindenképpen érdemes, mert a magyar cukrászdát és a Kossuth szobrot is magába foglalja. A cukrászdát egykoron magyarok alapították. Sajnos ma már görögök üzemeltetik, de az eredeti receptúrával dolgoznak. Így egy laza séta keretében megejthetjük, hogy elidőzünk a Kossuth szobornál, elmerengünk a magyar történelem nagyjain, majd egy jó dobostorta/képviselőfánk/rigójancsi kíséretében kipihenjük a fáradalmainkat.

Apropó fáradalmak. Érdemes testben, lélekben és kényelmes cipővel is felkészülni a városban fellelhető távolságokra. Nem Budapest belváros szintűek. Viszont gyalogosan a legkönnyebb és a legszórakoztatóbb is a felfedezés. Eltévedni nehéz, mert blokkokból áll az egész. A tömegközlekedésben a metró verhetetlen és az első sokk után egész könnyen átlátható. A taxival viszont nem árt vigyázni, mert a filmekkel ellentétben egyáltalán nem olcsó mulatság.

Mennyei dobostorta a New York-i magyar cukrászdában.

Amit nem szabad kihagyni:
  • Szabadságszobor! Na, de nem turistásan, hanem a helyiek módszerével, az ingyenes Ferryvel. Bizony! Keresd a Staten Islandra tartó Ferryt és egy filléredbe sem kerül a világhíres szobor megcsodálása.
  • A Vasalóház vagy a Flatiron Building, amely az ötödik sugárút és a Broadway találkozásánál rejlik.
  • Broadway! Semmiképpen se hagyd ki, mert felejthetetlen élmény! Extra tipp: jegyek az előadás előtt 1-2 órával féláron beszerezhetőek!
  • World Trade Center emlékmű – torokszorító, de nem érdemes kihagyni.
  • Keybar – 2 magyar srác nyitott 2002-ben, és azóta igen népszerű lett a környéken. Bár nem klasszikus magyar kocsma, de azért van egy leheletnyi magyar bája. (https://keybar.com).

Sok minden nem fért ide, de ízelítőnek most legyen ennyi elég.

Ja, és fontos: nem szabad megijedni, ha elsőre nem tetszik a város. New Yorkhoz idő kell, mert olykor megmakacsolja magát és nem hajlandó a szebbik arcát kidomborítani.

Ha elakadtál az utad szervezésében vagy kérdésed lenne, akkor keress bátran!

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3