• Home  / 
  • USA
  •  /  Van élet a gyorskajákon túl?

Van élet a gyorskajákon túl?

By Baranyai Kata / 2019-01-25

Avagy ennék én, de mit??

Az evés, ha nem is mindenki számára központi kérdés, de azért általánosságban elmondható: fontos. Legalábbis előbb vagy utóbb az lesz. Na, nem az első New York-i utad alatt.

Ugyanis az első amerikai utad során olyan örömmámorban fogsz úszni, hogy azt is elfelejted, hogy az éhségérzet, mint olyan létezik. Nagyjából az a tendencia, hogy az egyhetes utazás alatt a 4-5. napon jut eszedbe, hogy talán kellene valami emberit is enni…és mi egy magyarnak a rendes étel?

Bizony! Pont, ahogy anyukád tanította gyerekkorodban: leves. Szóval bemész az első helyre, ahol van leves és ezzel el is van intézve az egész.

Ám, ha már nem először jársz az USA-ban, vagy ne talán hosszabb időre mész, akkor jó lenne hanyagolni a gyorskaja, chips, kóla, sajttorta egyveleget. (Bár egyesek szerint a sajttorta verhetetlen a Cheesecake Factoryban. 😉 )

De megnyugtatlak: Amerikában LEHET jót enni. Nem, nem mindenhol, de nem csak méreg drága étteremben ehetsz minőségit. Sőt!

Kezdjük a „piramis” tetején:

Étterem

Az amcsik imádnak étterembe járni. Így aztán folyton teltházzal üzemelnek, és nem ritka, hogy a foglalás ellenére is sorba kell állni. Igen, pont mint a filmeken.

Előny: a legtöbb étteremben jókat lehet enni.

Fontos figyelni rá, hogy nem engednek be akármilyen öltözetben. A közhiedelemmel ellentétben szeretik megadni az étkezések módját, és ezt elvárják a külföldiektől is.

Hátrány: drága. A legtöbb jó étterem drága, és ne felejtsd el, hogy az árhoz még hozzá kell adni a 20-25%-os borravalót.

Tipp: Mindenképpen próbáld ki egyszer-kétszer, de ne csak ilyen helyeken akarj enni, mert a gatyád is rámegy.

Extra tipp: Boathouse restaurant Central Park – Szex és New York rajongóknak kötelező, de *hetekkel előre kell foglalni!*

Boathouse restaurant

Gyorsétterem

Hidd el, nem jó hetekig gyorskaján élni!

Ezer meg egy van belőlük. Mindenki kedvére válogathat, és legyünk őszinték egy pörgős utazás során nem olyan rossz a relatív biztosra menni.

Hiszen egy Mekiben vagy Subwayben azért olyan nagy meglepetés nem érhet.

Előny: Mindenhol elérhető. Gyors, jobbára tiszta és kicsi a rizikófaktor. Nem mellesleg árban is vállalható.

Hátrány: egy idő után marha egyhangú, és jól lakni sem fogsz tőle.

Tipp: Az üdítők újratölthetőek!! Fogalmam sincs, hogy miért nem így terjedt el Magyarországon, de jó, ha tudod, hogy az üdítődet annyiszor töltöd újra ahányszor csak jól esik.

Vásárolj be a Whole Foodsba, és ülj ki a Central Parkba ebédelni! (A dobozok újrahasznosított anyagból készültek.)

Szupermarket, de nem a klasszikus!

Tudom sokan még a gondolattól is rosszul vannak, hogy a nyaralás alatt főzni kelljen. Bevallom nekem ezzel nincs semmi bajom. Sőt, ha szereted az airbnb-t, ahol többnyire van konyha, akkor ne habozz. Nincs jobb mint az idegenben elfogyasztott saját tojásrántotta. Természetesen kotyogós kávéfőzőben főtt kávéval. (Nálam kötelező kellék az utazások alkalmával! 😀 )

Előny: Amerikában minden nagyobb város belvárosában található Whole Foods Market, ami lényegében egy hatalmas közért önkiszolgáló étkezdével. DE ez nem kommersz semmit mondó nesze semmi fogd meg jól kaja, hanem valami mennyei lakoma! Jó áron és egészségesen.

– Itt ötvözheted a kellemes a hasznossal: jót ehetsz, gyorsan és nem kerül egy vagyonba.

Hátrány: függőséget okoz! Nem vicc!!

Egyébként, ha Whole Foods éppen nem is lenne a közelben, akkor is érdemes szupermarketben körül nézni ennivalóért, mert a legtöbb üzletben rengeteg elvitelesre gyártott azonnal ehető étel is kapható. Akár meleg étel is, de saláta és dobozolt, darabolt gyümölcs biztosan.

Figyelj a részletekre!

– A nyilvános helyen történő alkoholfogyasztást szinte mindenhol tiltják. Illetve 21. éves kor alatt tilos az alkoholos termékek fogyasztása. Ezt szigorúan veszik. (Nem véletlen, hogy az amcsi fiatalok Mexikóba járnak bulizni 18 és 21 éves koruk között.)

– A dohányzást hasonlóan szigorúság övezi. Ha jót akarsz magadnak ne gyújts rá ott, ahol nem lehet.

Borravaló. Kalkuláld bele az árba, mert Amerikában sokkal jobban elvárt (íratlan szabály) a borravaló adása, mint Európában vagy akár Magyarországon. Pont nem érdekli őket, hogy turista vagy! Ugyanúgy elvárják.

– A környezetvédelem jegyében próbálj meg helyben enni és nem elvitelre kérni, mert botrány, hogy mennyi műanyagot képesek használni a csomagoláshoz.

Remélem hozzájárulhattam, hogy nemcsak jól legyetek, de jót is egyetek az USA-ban! 😉

Ha elakadtál az utad szervezésében vagy kérdésed lenne, akkor keress a Facebookon!

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3