• Home  / 
  • USA
  •  /  Az asszony, aki még élve láthatta Kennedyt

Az asszony, aki még élve láthatta Kennedyt

Habár Dallas a magyar közönség számára egyértelműen Jockey Ewingot és a családját juttatja eszébe, egy amerikai, pláne dallasi nem éppen így van ezzel.

Dallas sokkal inkább ismert és sajnálatos módon emlékezetes a Kennedy gyilkosságról. Egészen pontosan arról, hogy USA 35. elnöke – a népszerű és fiatal – 1963. november 22-én gyilkosság áldozata lett.

Bevallom tisztában voltam vele, hogy Dallasban történt a merénylet. Azt is tudtam, hogy a nyílt utcán, és több golyó érte az elnököt. Azonban arra nem számítottam, hogy felmegyek a Reunion Towerbe, és egy olyan idegenvezetővel találom szembe magam, aki maga is az integető tömegben állt.

A történethez tudni kell, hogy Kennedy nem volt túlságosan népszerű Texas államban, a választásokon csak hajszállal nyert. Sokan és sokféleképpen élcelődtek a cowboy-ok földjén az elnökről. Sőt sokan nyíltan gyűlölték. Jól példázza ezt, hogy a szokással ellentétben Dallas polgármestere nem rendelt el általános iskolaszünetet, ezért az elnök üdvözletére csak azok a gyerekek mehettek, akiket kifejezetten elkértek a szüleik.

Vagy azok sem. Hiszen voltak tanárok, akik így vélekedtek: egy fiatal tanítónő ünnepélyesen tájékoztatta tanítványait, hogy akkor sem engedi el őket, ha egész családjuk értük jön. „Ha találkoznék vele, leköpném” – tette hozzá, hogy álláspontja tízévesek számára is félreérthetetlenné váljék.

Carolyn, aki kislányként még integethetett a Dallasba látogató elnöknek

Szóval a Reunion Tower jelenlegi és egyben nagyon lelkes idegenvezetője a szülei jóvoltából lehetett jelen a nagy eseményen.

Azon az eseményen, amiről akkor még senki nem sejtette, hogy az évszázad meghatározó történéseit vonja magával.

A ma már bőven nyugdíjaskorban járó Carolyn még a reptéren találkozhatott az elnökkel. Nem sokkal az előtt, hogy a semmiből lövések érkeztek, amelyek 12:30-kor érték az elnöki nyitott konvojt. Az első golyó nem bizonyult végzetesnek – sőt, ha az elnök nem visel gerincmerevítőt, amit éppen készült elhagyni – akkor talán a második golyó nem a fejét éri. Ugyanis, ha nincs rajta a merevítő, amelyet egy balesetből visszamaradt sérülés miatt viselt, akkor feltehetően összehúzza magát. Tehát, akkor a második golyó nagy valószínűséggel nem a fejét éri.

A könyvtár épülete

Csakhogy viselt, és az a bizonyos golyó, ami a könyvtár 6. emeletének ablakából érkezett – betalált. Ugyan még kórházba szállították, de már sokat nem tudtak tenni az orvosok. Főleg, hogy titkosszolgálatosok hadával és azok egymásnak ellentmondó intézkedéseikkel is meg kellett birkózniuk az ellátás közben.

Carolyn elmondása szerint a város és ezzel együtt az ország is gyászba borult. Sokan biztosra vették a harmadik világháború kitörését.

Vagyis nem túlzás azt mondani, hogy az amerikai lakosság egy pillanat alatt omlott össze. A jó szándékkal indult körútból – amit enyhén szólva lazára is vettek, hiszen nyitott konvojjal már akkoriban sem sokat jártak az elnökök – tragédia lett.

A végzetes lövés helyszínét az aszfalton található X jelöli

Az ABC, a CBS és az NBC amerikai televíziós csatornák négy teljes napig felfüggesztették megszokott műsoraikat és csak és kizárólag a merénylettel összefüggő riportokat és anyagokat sugároztak. Ezt a rekordot, mármint egy jelentős esemény köré épülő, folyamatos hírfolyamot, csak a World Trade Center ellen indított 2001-es terrortámadás tudta felülmúlni. Ezt azt jelenti, hogy 38 év kellett hozzá.

Természetesen a Kennedy gyilkosság összeesküvés elméletek tömkelegét vonta és vonja magával mind a mai napig. Persze ezeket nem elcsitítja, hanem sokkal inkább táplálja, hogy bár már sokat feloldottak, de még azért ma is jó pár akta titkosított.

Az meg bizonyára sokak számára hihetetlen lesz, de nem lehet elmenni mellette, hogy a Magyarországon is óriási népszerűségnek örvendő Dallas sorozat – a város jó vagy legalább jobb hírnevének visszaállításáért álmodták meg a készítők.

Szóval nagyon valószínű, hogy Jockey és családjának kalandjaival szegényebben lennénk, ha azon a végzetes napon nem jár sikerrel Lee Harvey Oswaldo, Kennedy hivatalosan számontartott gyilkosa.

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3