• Home  / 
  • Könyvajánló
  •  /  Csavargó lettem, de nem az én hibám! Generációs sajátosság…

Csavargó lettem, de nem az én hibám! Generációs sajátosság…

Sokszor hallottam, hogy másik generáció vagyok. Neked ez nem jelent semmit…pedig a mi időnkben… Ugye ismerősek ezek a mondatok?

Sanszos, hogy te is találkoztál velük. Vagy te mondtad vagy neked mondták. Akár mondják a mai napig.

Másnak lenni nem könnyű. De, ha önazonos, akkor legalább értelmet nyer. Bár bevallom számomra ez sem volt mindig annyira megnyugtató.

Hiszen hiába érzem én magaménak az utazás szeretetét, a szó szerint vett csavargást, ha a társadalom mást vár el tőlem. És akkor még nem is említettem a kisördögként megjelenő:

– Biztos, hogy merhetek ennyire szabadon élni?
– Tényleg megéri ennyit utazni?
– Vajon mi hajt?
– Miért annyira jó idegen helyen, idegen környezetben?
– Mikor lesz elég a felfedezésből?

Kérdések, amelyeknek a megválaszolásához egy fokkal közelebb kerültem, hogy elolvastam Steigervald Krisztián: Generációk harca – Hogyan értsük meg egymást? című könyvét.

A könyv nem azért érdekes, mert tele lenne újdonságokkal. Legalábbis számomra. Hiszen sok olyan részlet van a könyvben, amely köztudottnak mondható. Legyen szó nagymamáink (esetemben anyukám) etetés mániájáról, amiről jól tudjuk, hogy a szeretetük kifejezésének jele.

Igen, ezért van az, hogy a mama szívéhez kap, ha nem akarod megenni a Csülköt pékné módra – hanem grillezett zöldségeket ennél bulgurral – a vegánság és a fittség jegyében. Csakhogy a mamának ez egyenesen azt az üzenetet hordozza, hogy nem szereted. És hát szegény próbál haladni a korral, de képtelenek megérteni, hogy mi baj lenne a zsírral és a hússal, no meg pláne a tejjel, amikor ő abban nőtt fel, hogy az erős egészséges szervezethez hús és tej kell.

Így aztán te nem eszel nála, ő meg egyre jobban nem tudja, hogy hogyan szerethetne. Ezzel pedig szépen lassan kialakul a generációs szakadék. Vagyis áthidalhatatlan űr fog tátongani köztetek.

Természetesen a mama és unoka koncepció, tetszőlegesen behelyettesíthető anya-lánya párosra is. Hiszen más generáció a szülő, és más a gyermek. Persze akadhatnak kivételek, de nagy általánosságban ez az igazság.

ÉS ez az, amiben ez a könyv szuper: megmutatja a kapcsolatot. Átvilágítja a generációkat, majd azok fényében értelmet nyer az X generáció munkamániája, és az Y generáció élményközpontúsága. Nagyszerű, mert levezeti átlagembernek is érthető nyelven, hogy miért nem ért meg anyád, és miért mászol falra (vagy éppen vagy oda) a családi ebédekért.

Miért fontos vagy éppen miért nem fontos neked a vasárnap pontban 12:00kor (!) asztalra kerülő ebéd. Sőt még az is értelmet fog nyerni, hogy a mama miért őrködik folyamatosan az asztaltársaság felett, ahelyett hogy asztalhoz ülne és kiélvezni a főztjének zamatát.

Ugyanakkor tudom, hogy sokan megszokták már, hogy nyűg a család, ahol le kell futni a kötelező köröket. Vagy éppen teljesen egyértelmű, hogy az ötven feletti kolléga nem jön ki a huszonévessel, mert ugye más a munkamoráljuk…Igen, más. Merthogy más generáció, amit ha közelebbről szemügyre veszünk, akkor közelebb is hozhatunk.

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3