• Home  / 
  • USA
  •  /  Dallas a lábaim előtt hevert!

Dallas a lábaim előtt hevert!

Nem szép dolog így kezdeni egy bejegyzést, de mégis megteszem, mert így érzem fairnek.

Szóval az van, hogy én nem voltam egy nagy Dallas filmsorozat rajongó. Tudom, hogy ezzel most mélységes csalódást okoztam, de legalább a lelkem megkönnyebbült.

Sőt, ha már ennyire belelendültem, akkor azt is megvallom nektek, hogy ha nincs az Amerikai Lélek lelkes közönsége – és egy nagyon jó barátnőm, aki enyhén nyomást helyezett rám – akkor sanszos, hogy el se megyek a Southfork Ranch-re (Ewing-rezidencia), ahol a sorozat egyes epizódjait forgatták.

Na, de engedve a nyomásnak jobb belátásra tértem, és életem egyik legkellemesebb élményei közé tartozik az ott eltöltött néhány óra.

Az kétségtelen, hogy az ármánykodással teli sorozat a globális televíziózás egyik legsikeresebb sorozata lett, szereplői ikonokká váltak, a filmbéli család lakhelye pedig vitán felül a világ leghíresebb birtoka.

 

Kulissza titkok

Akkor kezdjük is ott, hogy a Magyarországon a kilencvenes évek elején vetített, és utána sokszor ismételt sorozatot, csak egy hangyányi részben forgatták a Ewing-rezidencián. A sorozat legnagyobb részét egy kaliforniai stúdióban vették fel. Milyen szomorú.

A létesítmény ma látogatható és kibérelhető. Ha valaki szeretne, akkor esküdhet, bulizhat és/vagy akár meg is szállhat a birtokon. Természetesen mindezekért mélyen a zsebbe kell nyúlni. Hiába egy egykori olajmágnás birtokon nem lehet holmi aprópénzért megszállni. (Bár lehet, hogy a jelenlegi koronavírusos helyzet majd ezt is felülírja.)

Ugyanakkor maga a belépőjegy nem drága – 16 dollár/fő – és mellé remek idegenvezetés és hatalmas emlékekbe süppedés jár.

Mert azért van abban valami földöntúli élmény, amikor belépsz abba a világba, amit a tévéképernyőjén keresztül már annyiszor láttál. (Ugyanis ez az a film, amit akkor is néztél, ha nem szeretted.) És, ha már ott vagy, akkor tényleg mindent be tudsz járni. A nappalit, a pultot, ahol Jockey töltögette a whiskey-jét. Az mondjuk más kérdés, hogy igazi whiskeyt vizespohárból nem iszunk. Sajnos, Jockey, ezt nagyon elbaltázta.

Az meg egy másik sajnálatos tény, hogy a Dallas gonosz, de humoros Larry Hangman (Jockey Ewing) életét valóban megkeserítette az alkohol. Egyébiránt az tudható a szereplőkről, hogy mindannyian szerettek iszogatni. És mivel a forgatás még egy olyan korban zajlott – 1978. április 2. és 1991. május 3. között – amikor még társadalmilag bőven elfogadott (szinte elvárt volt) a bőséges alkohol fogyasztás, így a jelentek között sem vetették meg.

Mindez persze semmit nem von le a birtokon töltött idő mámorából. Maga a ház kb. egy órára van Dallastól, és sajnos nem igazán látható jól az útról. Vagyis mindenképpen jegyet kell venni a közelebbi szemügyre vételezéséhez. Fotózni és videózni engedéllyel lehet.

A ház személyzete végtelenül kedves, és egy pillanatra sem érzékeltetik, hogy ugyanazokat a történeteket mesélik újra és újra.

Ha egyszer úgy hozza az élet, hogy arra jártok, akkor semmiképpen se hagyjátok ki! De készüljetek fel rá, hogy a Soutfork Ranch még ma is azt az érzetet kelt, hogy Jockey vagy Bobby bármikor felbukkanhatna a házban. 😉

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3