• Home  / 
  • USA
  •  /  Houston egy veszélyes város! Legalábbis papíron…

Houston egy veszélyes város! Legalábbis papíron…

Houstonba egy esős, álmos, hideg februári délelőttön érkeztem meg. Furcsa volt és idegen. Egyszerre dolgozott a sok rossz, amit hallottam Texasról és a a felfedezéssel járó vegyes izgatottság. Vajon tényleg olyan veszélyes ez a város, mint amilyen a híre?

A statisztikák szerint Houston az USA 5. legveszélyesebb nagyvárosa. Nem túl jó kilátások. De azért annyit már utaztam életemben, hogy tudja: a számadatok nem mindig jelenítik meg a valóságot.

Szóval a megérkezést követően kisebb kavarodással, de sikerült megtalálnunk egymást az über-sofőrrel. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy ekkorra már az összes kendőm és blézerem rajtam volt, mert nem túl nagy ötlet Floridából, télvíz idején – úgyhogy előtte 1,5 évig masszív 30 fokban éltél – átruccanni a texasi 10 fokba.

Így aztán végtelenül hálás voltam az überesnek, aki nem hűtötte, hanem fűtötte az autót. És gyorsan be is mutatta, hogy milyen elképesztő jó fejek is tudnak lenni a texasiak. Bár bevallom, akkor még azt hittem, hogy csak ő a csodabogár, aki kedves, aranyos és önzetlenül ajánlgatja a jobbnál jobb houstoni programokat. Pár nap után rájöttem, hogy nem volt igazam. Mert szinte kivétel nélkül mindenki nagyon kedves és elképesztően örül neki, hogy fel akarod fedezni az államot – Texast – ahol ő él. Magyarán mondva: büszkék a lakóhelyükre.

Az überessel egy kertvárosi része váltunk el, ahol a tulajdonos várt a bérautóval – TURO – hogy megkezdjem a pár hetes texasi kalandokat. Itt már kisütött a nap, és hát ember nem lett volna, aki nem kezd el mosolyogni a nyugis kertváros HATALMAS házain. Hiába Texasban minden nagyobb. Ám ezt akkor még csak finoman kezdtem érzékelni.

A következő giga ATYA ÉG EZ MILYEN nagy az autópályán ért. Giga autók, a sok sávos autópályán, a hatalmas ide-oda kanyargó felüljárókkal. Döbbenetes és félelmetes élmény. Apró pici pontnak érzed magad az univerzumban.

Ezzel szemben a hotelek mintha nem akarták volna tudomásul venni, hogy Texasban vannak. Semmi igazán figyelemre méltóan nagyot nem tapasztaltam bennük. Takarosak voltak, tiszták és megfizethetőek. De ennyi.

Nem úgy a plázák. Ott már kérlek szépen visszaköszön a nagyzolás mánia. Konkrét térkép kell, hogy ne téved el és/vagy ne járd le a lábad. Ugyanakkor két plázát is találtam, amiben volt korcsolyapálya is. Nem az épület előtt a parkolóban, hanem magában az épületben. 😉

A legtöbb bevásárló-komplexum Uptown-ban található. Sokak szerint Houston vásárlás tekintetében olcsóbb, mint a legtöbb amerikai nagyváros. Ezt alá is tudom támasztani. Bár tudod sok kicsi sokra megy. Vagyis szép kis summát lehet itt is pillanatok alatt elkölteni.

A Houston Galleria messze a legnépszerűbb. Ez a legnagyobb bevasárlóközpont Texasban és a 9. legnagyobb az USA-ban.

Houston egyébiránt tipikus autós város. Ne is nagyon akarj gyalogolni. Kivéve persze a belvárost. Van jó pár takaros parkja és egy kiemelkedő, ahonnan jól láthatók a város díszei: a felhőkarcolócskák.

Természetesen a város legnagyobb durranása a Space Center. 1969-ben az Apollo 11 űrhajó parancsnoka jelentkezett a Holdról a Houstoni űrközpont irányítóterménél. Az első szó, ami elhangzott a Holdon, az volt, hogy: Houston. A belépőjegy nem olcsó, ellenben mindig hosszú sorok kanyarognak a jegypénztárnál.

A város alatt épül egy alagút rendszer a Tunnel, ami azt a célt szolgálja, hogy a nyári hőségben és a téli hidegben is lehessen a városban kóricálni.

Ez mondjuk nem a Tunnel, hanem a városháza.

Habár Houstonnak nem túl jó a híre, ha a közbiztonságról van szó. De az biztonsággal kijelenthető, hogy az átlag turistára nem leselkedik minden sarkon veszély.

About the author

Baranyai Kata

Az Amerikai Lélek nem klasszikus utazós blog. Viszont igazi AMERIKA mániás csaj írja, aki nem rest a világ egyéb dolgaiból szemezgetni. Így lesz más tartalalom is, főleg a she.hu oldalról, mert a magazin munkatársa vagyok. Ugyanakkor lesznek személyesebb hangvitelő, saját tapasztalatokon nyugvó írások, fotók, videók az Amerikai Egyesült Államokról. Gyere és kalandozz velem az élet útvesztőjében. No, és persze meditációról is lesz, mert hiszem, hogy a lelkünket is ápolni kell! :-) Várlak! #AmerikaiLélek <3